divendres, 11 de febrer del 2011

EN EL MAR DE LES ANTILLES: CINC OPINIONS DE JOVES LECTORS (i 5)


En el mar de les Antilles. Manel Alonso i Català. Col·lecció Lletra Llarga, número 37. 156 pàgines. Brosquil edicions, València, 2005


Per Hector Escudero Lomas (1)


RESSENYA
Pep del Tos, també conegut com Amigó, era un home que vivia a Pouet, una població de València. Quan ja tenia dona i fills, hagué de trasdallar-se a l'Havana per fer la mili. Amigó deixava una dona sola amb dos fills molt menuts. Quan arribà a Cuba va conéixer a Bernat Escrivà i a Ramon Calls que l'ensenyà a llegir i escriure, també va conéixer al Capirroig conegut per la seua capacitat de prevenir coses. Els primers dies no deixava de pensar en els fills i la dona. Un dia va anar con els seus companys a una taverna de l'illa on va conéixer a una bagassa anomenada La Negra Lola. Com el seu cor no era de pedra va començar a freqüentar-la però mai no es va oblidar del que tenia a Pouet. Aquesta bagassa era com la seua nova dona. Quan ja estaven temps en aquesta illa Bernat Escrivà va demanar ajuda a Amigó perque fera un treballet que li havia manat un tal Roosvelt. El treball consistia en posar unes bombes de poca potència a la superfície d'un vaixell nord-americà anomenat Maine. Els dos pensaren que era l'oportunitat de guanyar diners fàcilment i la forma de reconpensar-los de tot el esforç fet en la mili. Era ja de nit quan arribaren al vaixell, d'ell penjava una escala, i van pujar. Van començar a posar els artefactes i, amb la companyia de Roosvelt anaren a la seua guarida per donar-li els diners. Al dia següent es donaren compte que els havien utilitzat per fer un atemptat. Amigó va deixar els diners a La Negra Lola, i començà a buscar a Roosvelt. Amigo en veure'l el va assessinar. Però els amics de Roosvelt no es quedaren parats i van intentar matar a Amigó, però la Negra el va defendre amb un gavinet a l'estomac. Quan acabà tot això Pep del Tos va acabar la mili i se n'anà al seu poble natal amb la seva dona i els fills.

OPINIÓ PERSONAL
Aquest llibre m'ha agradat perquè abanda de contar-te una història et dóna una visió global de la guerra col·lonial que va sofrir Espanya en aquella època. També m'ha agradat que al principi del llibre quan Amigó ja esta en l'Havana relaciona els records de la seua família, la seua gent, el seu poble, les arrels d'on provenia, amb gossos que arriben i l'acaricien. Una de les parts que més m'ha agradat ha sigut en la part final quan Amigó està sol en el carrer i apareixen els amics de Roosvelt per matar-lo, i de sobte apareix La Negra Lola per a defendre'l però un dels amics de Roosvelt li clava un ganivet a l'estomac, però apareixen el Capirroig i el Ramon Calls per ajudar-los. El que no m'ha paregut bé és quan La Negra Lola se'n va sense dir res ni acomiadar-se del seu amic i amant Amigó. Ha sigut la part més bonica quan Amigó arriba al seu poble natal i no reconeix a ningú i arriba un xiquet i li pregunta – Eres el meu pare?- i arriba la seua dona amb l'altre fill.


(1) Alumne de Primer de Batxiller del Col·legi Juan XXIII de Burjassot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada